Herinneringen maken het leven draagbaar
De samenloop
Mijn leven staat in het teken van de natuur, verbinding en wijsheid.
Ik leef mijn leven vanuit mijn eigen natuur en dan komt daar nog eens bij dat ik de natuur wonderbaarlijk magisch vind. Er groeit en bloeit van alles. Er leven dieren, het mee gaan met alle seizoenen. Ieder moment van de dag is de natuur anders. Zo ook de gevoelens van de mens.
De verbinding met de mens en haar natuur, is hoe iedereen dat anders doet, beleeft en oppakt. Vanuit daar komt de wijsheid. Dat wat ons brengt en waar we heen mogen gaan, het pad. Vanuit intense misschien wel zware gebeurtenissen die wij meemaken, ons laten bloeien voor het verdere leven.
De samenloop van het leven is geen makkelijk proces. Maar als je gelooft en jezelf bewust maakt ontstaat er wijsheid en dus liefde.
‘Je kunt nooit vroeg genoeg beginnen met het thema afscheid nemen.’
Thema
Ik geloof dat als je in (of bij) het leven durft na te denken over het thema sterven, de dood en gemis gevoelens, dat dit het leven meer doet leven.
Het is een feit, dat de dood bestaat. In ieder geval dat het lichaam stopt met functioneren en hij/zij niet meer lijfelijk aanwezig is. Het is een onomkeerbaar proces en dat maakt dat wij ons leven mogen leven door de dood te zien als; het is.
Door na te denken over dit thema maakt het dat de dood bij het leven mag horen. Het neemt veel onrust weg en zorgt dat wij in zoveel mogelijk liefde dit aardse leven mogen leven en het mogen los laten.
‘Het geeft rust om bij leven of in je laatste levensfase na te denken wat je wensen en grenzen zijn. Zowel voor je naasten en al helemaal voor jezelf.’
Ga eens voor jezelf uitzoeken of je een uitvaartverzekering hebt en wat de inhoud is van die verzekering? Of je een kist of een afscheidswade wilt? Wat laat je je dierbare naasten na? Wie mogen de sierraden ontvangen en overhandig je dit bij leven of na de dood? Wat mag er gebeuren met jouw as en wat voor een urn wil je thuis hebben staan? Of wat wil je partner? Wie gaat jouw graf onderhouden en de rekening ieder jaar betalen?
Zo zijn er nog veel meer punten om over na te denken, zowel emotioneel, spiritueel, medisch en financieel. Wil je graag nog iemand iets zeggen? Of geven? Of heb je nog een laatste wens? Met het gezin een diner? In kleur en style.
Als laatste levensfase begeleider geef ik de tip mee: maak dit thema als een spontane, gewoon weer samen komen binnen het gezin. Ga bijvoorbeeld 1x in het jaar gezamenlijk zitten, onder het genot van een hapje en een drankje. Ga luisteren en misschien wel dansen op de muziekstukken die gehoord worden.
Rituelen
Door verbindingen te maken ontstaan er herinneringen. Herinneringen zorgen ervoor om terug te kunnen kijken en voelen op fijne momenten. Dit worden ook wel gewoontes of rituelen genoemd. Rituelen kunnen erg van belang zijn. Om binnen een familie een traditie te behouden, wat eer doet aan het geleefde leven.
Memories to keep, kwam op mijn pad. Omdat wij beiden geloven in rituelen, betekenisvolle dingen koesteren en bewaren. Laat het nu ook nog eens zijn dat wij beiden houden van de natuur, dat maakt wel een cirkeltje rond.
Door bij leven of in de laatste levensfase, bezig te zijn met het thema sterven, de dood en gemis gevoelens ontdek je wat een ritueel of de verbinding kan brengen voor jou en de dierbare naasten. Een ritueel (ook wel gewoonte genoemd) kan een houvast geven, voor als het emotioneel even tegen zit. Of je kan ergens naartoe leven.
Hoe “mooi” kan het zijn om de kist in een bepaald thema te maken. Een dekenkist of herinneringskistje in dezelfde stijl met daarin spulletjes van degene die overleden is. Een urn of een graf bedekken met een teken of kleur wat verbinding geeft. Als dan daar de geboorte- of sterfdag is, de dekenkist te openen en spulletjes te bekijken, te ruiken en te voelen.
‘Je geleefde leven als mooiste herinnering.’
Mijn naam is Agnes Boer. Ik ben laatste levensfase begeleider, begeleid mensen tijdens de week van de uitvaart en praat over hoe het leven op te pakken na een gebeurtenis die met de dood te maken heeft.
‘Ik geloof dat de dood naast het leven hoort, net zoals de geboorte.‘
Liefs Agnes
Biografie van de schrijver
Agnes Boer
Agnes Boer (37) woont samen met haar man Harry en haar dochter Hannah in een bungalow midden in het bos. Ze is moeder van 2 kinderen Hannah en Anouk. Anouk is na een voldragen zwangerschap 3 dagen na haar geboorte overleden. Na deze gebeurtenis voelde Agnes dat ze een ander richting op wilde in haar leven. Ze beëindigde haar jarenlange loopbaan als militair om zich volledig te kunnen richten op het thema sterven, de dood en gemis gevoel. Agnes wil dat deze onderwerpen beter bespreekbaar worden en ze er mogen zijn.
Andere lezen ook
Deel jouw verhaal
Jouw verhaal rondom het verlies van je dierbare & het leven daarna kan ook anderen enorm helpen. Het kan zorgen voor herkenning, troost en inspiratie. Vind je het fijn je verhaal te delen in de vorm van een blog?
Stuur een mailtje naar info@memoriestokeep.com