LittleWood River - Urn - Hout - Memories to Keep
Algemeen
27 - 08 - 2020

Het verhaal achter het ontstaan van Memories to keep


Mijn naam is Harm Rietveld. Familieman, creatieveling, woonachtig in Dongen, en de bedenker en maker van de LittleWood© mini urn.
Een paar jaar geleden maakte ik een hele moeilijke en verdrietige tijd door. Ik stopte met werken als installatiemonteur. Ik kon helemaal niks meer wat ‘moest’.
Creatief bezig zijn deed ik graag, maar al jaren was ik mijn creativiteit kwijt. Er kwamen geen ideeën, ik had geen inspiratie en miste dat enorm. Toch vond ik in deze moeilijke tijd beetje bij beetje juist mijn houvast in creatief en beeldend bezig zijn. Langzaam kwam er wat ruimte, en in die periode begon ik met het bestippen van stenen.
Zonder vooraf bedacht patroon begon ik met een enkele stip op een steen en als vanzelf kwam er een heel patroon aan stippen uit. Het ging me steeds makkelijker af. Kleine kunstwerkjes in vrolijke kleuren, elk met hun eigen patroon of tekening. Ik maakte ze omdat ik lekker bezig wilde zijn en het gaf me rust.

Thuis, maar ook op vakantie in Oostenrijk, bestipte ik stenen. Het was mijn manier om even tot rust te komen. Met een muziekje op, thuis aan tafel of op vakantie naast de tent of caravan, even op mezelf kunnen zijn. Mijn verzameling bestipte stenen groeide en ik begon ze daarom weg te leggen. Ik ‘verstopte’ ze op de camping voor de kinderen, legde ze langs wandelroutes in de bergen, op de camping, zomaar bij iemand voor de tent of op tafel. Dat bracht hele mooie reacties. Mensen waren blij en verwonderd met iets moois wat ze onverwachts hadden gevonden en wat ze mee mochten nemen. Want hoe vaak gebeurt dat nog, dat je zomaar iets krijgt?

Ik gaf ze ook weg aan mensen die ik tegen kwam, die me raakten, een blik in hun ogen of iets waaraan ik zag dat ze het moeilijk hadden, maar ook als ik een mooie ontmoeting met iemand had.
Eén keer gaf ik een vrouw, die vanwege chemotherapie geen haar meer had en een hoofddoekje droeg, een van mijn stenen. Het verraste me wat er gebeurde. Die emotie, puur en vanuit het diepste geraakt…. Dat doet iets met je en zette me aan tot nadenken.
Ik stop geen geluk in de stenen, het is wat mensen er zelf uit halen. Wat zij er voor gevoel of herinnering aan geven, de waarde die zij er aan toekennen. Deze vrouw vertelde me later dat ze de steen altijd bij zich droeg. Ieder bezoek aan het ziekenhuis en iedere behandeling nam ze hem mee en gaf hij haar kracht. Zo mooi, maar ik werd er ook stil van!
Door deze ontmoetingen en ervaringen, realiseerde ik me dat ik meer mensen blij wilde maken en kracht wilde geven, houvast.
Hoe mooi zou het zijn, als ik van stenen een soort ‘bewaarplekje’ kon maken? Dat je iets hebt wat je mooi vindt en er iets van een dierbare in zit. Zo is het idee voor de LittleWood© mini urn ontstaan.

Al snel bleek dat het materiaal steen niet goed passend was voor wat ik voor ogen had. Ik wilde materiaal dat na bewerking een gladde vorm had en prettig aanvoelde. Iets wat je echt wilt voelen, aanraken, vasthouden en liefst zo natuurlijk mogelijk. Ik werkte graag met hout en begon hiermee te experimenteren.
Het werd een zoektocht naar de juiste vorm en grootte én het juiste hout. Mijn perfectionisme zorgde ervoor dat ik tot steeds meer verfijning van mijn ontwerp kwam. Het moest kloppen en zo kwam ik tot deze ronde gladde vorm. De LittleWood© mini urn heeft mooie zachte rondingen, maar is ook stoer door zijn uitstraling. Er zijn zes verschillende uitvoeringen, zodat zowel vrouwen als mannen een urn kunnen vinden die bij hen past, want al rouwen beiden op hun eigen manier, ze hebben in hun verdriet beiden behoefte aan kracht en houvast.

Om daadwerkelijk iets dierbaars van je overledene in de mini urn te kunnen bewaren, besloot ik een afsluitbaar messing schatkamertje te ontwerpen dat aan de onderkant in de mini urn zit. Deze kan met een speciale ‘sleutel’ geopend worden om iets dierbaars van je overledene in de mini urn te doen. De sleutel krijgen mensen meegeleverd als zij de LittleWood© mini urn bestellen.
Het schatkamertje heb ik zo ontworpen dat deze de inhoud goed beschermt. Stel dat de mini urn valt, dan blijft het reservoirtje heel. Dat was iets wat ik heel belangrijk vond. Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken, maar de mini urn en wat er in zit is voor een nabestaande van zo intens grote waarde, daar mag niets mee gebeuren.

Wat iemand in de urn doet maakt eigenlijk niet uit. As is voor veel mensen misschien de eerste gedachte, maar ik zie veel meer mogelijkheden. Een plukje haar, een lief briefje, een stukje van kleding die je dierbare graag droeg, een beetje zand of een sieraad. Het gaat om wat voor jou belangrijk is, wat voor jou waarde heeft, de betekenis die jij hieraan geeft.

Ik heb de LittleWood© mini urn zo ontworpen dat hij uitnodigt om vast te pakken, te koesteren. Daarin onderscheidt onze mini urn zich denk ik van andere urnen. Deze zijn toch vaak ontworpen om op de kast te zetten en naar te kijken. Dat wilde ik niet.
Doordat je de LittleWood© mini urn kunt vasthouden, hoop ik mensen het gevoel te kunnen geven dat ze hier houvast aan hebben en verbinding kunnen voelen met hun dierbare. Dat kunnen ‘vasthouden’ is denk ik van groot belang tijdens het rouwproces. Die behoefte aan verbinding is er immers ook nog, nadat je dierbare niet meer bij je is.

Ik maak niet alléén de LittleWood© mini urn met heel veel passie en liefde, maar hoop dat je ook ervaart en voelt dat er aandacht, liefde en zorg aan alles is besteed. Niet alleen aan de urn zelf, maar ook aan alles daar omheen. De verpakking, de foto’s, de manier waarop mijn vrouw Karen en ik je telefonisch en per mail proberen te helpen.

Toen ik een jaar geleden met Memories to keep begon, hoopte ik dat ik mensen met de LittleWood© mini urn een stukje houvast kon bieden in een voor hen ontzettend moeilijke en verdrietige tijd, het verlies van een dierbare.
Nu Memories to keep 1 jaar bestaat, kijk ik terug op een bijzonder jaar. Een jaar van creatief bezig zijn maar ook serieus ondernemer zijn, een jaar waarin ik honderden mensen verbinding en houvast heb mogen bieden in de vorm van de LiittleWood© mini urn.
De bijzondere ontmoetingen met mensen in hun verdriet en de dankbaarheid als ze na hun zoektocht naar een passende urn met de LittleWood© mini urn vinden wat ze zoeken,….dat maakt iedere dag bijzonder, waardevol en is precies de reden waarom ik de LittleWood© ben gaan maken.
En zo stap ik ook het tweede jaar in, vol dankbaarheid, trots, gedrevenheid en nieuwe ideeën!

Lieve groet,
Harm (Memories to keep)

Deel dit bericht


Biografie van de schrijver


Harm RietveldDeel jouw verhaal


Jouw verhaal rondom het verlies van je dierbare & het leven daarna kan ook anderen enorm helpen. Het kan zorgen voor herkenning, troost en inspiratie. Vind je het fijn je verhaal te delen in de vorm van een blog?

Stuur een mailtje naar info@memoriestokeep.com