man-en-vrouw-kijken-uit-over-water
Blog
11 - 02 - 2022

De as uitstrooien over water


De tijd na het overlijden van je dierbare is intens verdrietig en hectisch. Er zijn heel veel zaken die geregeld moeten worden en er komt veel op je af. Je hebt geen keuze, je moet door.

Het vinden van een bestemming voor de as van je geliefde of dierbare komt als er meer rust is, of als je er aan toe bent. Daar staat geen tijd voor.

Het kan zijn dat je samen met je dierbare na hebt kunnen denken over de bestemming voor de as. Misschien had je dierbare een specifieke wens of plek in gedachten waar je rekening mee kunt houden. Mooi als je dit samen hebt kunnen bespreken en je weet wat je geliefde of dierbare graag wilde. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd, want in veel gevallen overlijdt iemand onverwachts en is het hier nog niet over gegaan. Dan is het zoeken naar wat voor jou en je dierbare past.

Het water

Het water is voor veel mensen heel belangrijk. En daarmee een passende plek voor een mooi, liefdevol afscheid.

Vaarwel Asverstrooiingen strooit as van overleden mensen of dieren uit op het water per boot, vliegtuig of helikopter. Wanneer het een as bijzetting per boot betreft, wordt er ook wel voor een zee-urn gekozen die biologisch afbreekbaar is. Of je de as wilt uitstrooien of per urn aan het water wilt toevertrouwen is persoonlijk.

De ceremonie op het water

Bij een as verstrooiing op zee hoort een ceremonie die we van tevoren goed doorspreken. We besteden hier veel tijd aan, zodat het een mooi en liefdevol afscheid wordt dat past bij jou en je dierbare.

De vlag hangt half stok als we de haven uitvaren. Wanneer we op de plaats zijn aangekomen gaat het schip indien mogelijk voor anker, hierdoor kan de motor uit of stationair draaien. Dit geeft meer rust tijdens de ceremonie.

Op dat moment is er ruimte voor woorden ter herinnering, het delen van een mooi verhaal of het luisteren naar muziek. De scheepsbel zal 8 keer geluid worden. Hierna zal de as aan de zee worden toevertrouwd. Vaak worden er dan bloemblaadjes bij gestrooid als een laatste bloemengroet.

Zodra de as in het water is en de bloemengroet is uitgestrooid, draait de schipper met het schip een ronde om de as met bloemen. Wanneer deze ronde is gemaakt zal de scheepshoorn drie keer stoten en wordt de vlag in top gehesen. Daarna varen we rustig terug naar de haven.

Uiteraard is er voor en na de ceremonie tijd om met elkaar koffie, thee of een borrel te nuttigen. Dit kan ook uitgebreid worden met een lunch of diner aan boord. Alles kan op maat, met familie en vrienden, in een besloten groep of alleen.

Alles uitstrooien of iets bewaren?

Wij krijgen vaak de vraag; “Moet alle as uitgestrooid worden?”

Het antwoord is nee, zeker niet!

Wanneer je contact met ons zoekt vragen wij dit ook altijd, want weg is weg. Dat kun je niet meer ongedaan maken, ook niet als je later spijt krijgt. Ons advies is dan ook om de tijd te nemen om hier goed over na te denken, en bij twijfel niet alle as uit te strooien maar iets te bewaren. Dan heb je de zekerheid dat je altijd nog een beetje as hebt voor jezelf of om te verdelen onder familie.

Mensen vragen ons soms naar bedrijven die degelijke en mooie producten aanbieden waarin een gedeelte van de as bewaart kan worden. Memories to keep is een van onze favorieten. Ook een relatief jong bedrijf met passie voor de producten die zij maken en aanbieden. Ze denken goed mee waardoor veel mogelijk is en de mooie mini urn leent zich er uitstekend voor om een klein beetje as van je dierbare in te bewaren en te koesteren.  

Deel dit bericht


Biografie van de schrijver


Maaike Hoogerwerf-Verstraten


Maaike groeit op met ouders die een uitvaartonderneming hebben en treedt in hun voetsporen. Als haar vader overlijdt gooit zij na een aantal jaren het roer om. Ze besluit haar jarenlange ervaring in de uitvaartzorg op een andere manier te gebruiken en zo ontstaat in 2019, Vaarwel Asverstrooiingen. Maaike heeft persoonlijk aandacht voor jou en doet er alles aan om een mooi en liefdevol afscheid vorm te geven


Deel jouw verhaal


Jouw verhaal rondom het verlies van je dierbare & het leven daarna kan ook anderen enorm helpen. Het kan zorgen voor herkenning, troost en inspiratie. Vind je het fijn je verhaal te delen in de vorm van een blog?

Stuur een mailtje naar info@memoriestokeep.com